Google automata gépi fordítás - automatic translation by Google

Lányi Márton ösztöndíj leírása

 

Lányi Márton professzor (1924-2004), a magyarországi mammográfia megalapítója 1963 szeptember 10-én készítette hazánkban az első emlőfelvételt az Orvostovábbképző Intézetben (ma: Országos Gyógyintézeti Központ), Budapesten. Emlődiagnosztikai szakkönyvei a világon mindenütt alapműnek számítanak. Halálának 1 éves évfordulóján – Prof. Göblyös Péter javaslata alapján – emléktáblát avattak egykori kórházában, a Szabolcs utcában. Az ünnepségen a család is részt vett.

A család nevében Lányi Judit, a professzor lánya a Pro-Radiológia Alapítvánnyal együtt díjat alapított, Lányi Márton emlékének megőrzésére.

Lányi professzor lányával közösen kidolgozott javaslat alapján minden évben egy, emlődiagnosztikával foglalkozó radiológus szakember részvételi díját, szállás- és útiköltségét fizeti az Alapítvány egy Európában rendezett, emlő témájú kongresszusra, illetve fordítható szakkönyv, szakmai CD vásárlására is. A díj összege alkalmanként maximum 1000 Euro. A Lányi-ösztöndíj nem váltható át készpénzre.

Az Alapítvány fenntartja a jogot a támogatási összeghatár megváltoztatására, az éves kiírási ciklus módosítására, vagy a fedezet komoly csökkenése esetén az ösztöndíj szüneteltetésére.

A díjra minden évben pályázatot ír ki és értékel a Lányi-Bizottság, amelynek tagjai:

  • Magyar Radiológusok Társasága Emlődiagnosztikai Szekció képviselője
  • Pro Radiológia Alapítvány képviselője
  • A Szabolcs u. kórház (utódjának) mindenkori radiológus osztályvezetője
  • Göblyös Péter

A pályázat nyertesének a Lányi-Bizottság egy hazai emlődiagnosztikai témájú rendezvényen, ünnepélyes kihirdetés alkalmával adja át a díj igazoló oklevelét.

A pályázati kiírást és a sikeres pályázók nevét a Magyar Radiológia c. szaklapban és a Magyar Radiológusok Társasága homepage-én kötelező közzétenni.

A Lányi-Bizottság a családnak minden évben beszámol a pályázatokról.

2005-12-10

 

Következő rendezvényeink

KGW STUDIO